Våra bästa tips inför arbetsintervjun

Har du äntligen fått en arbetsintervju? Kanske är det ditt drömjobb, eller kanske det där som ska ta dig ett steg vidare i karriären, hur som kan det självklart vara nervöst inför en viktig jobbintervju. Här kommer våra bästa tips så att du kommer briljera på intervjun och gå därifrån nöjd och belåten.

Läsa på inför intervjun är viktigt

Detta stadie börjar egentligen redan innan du skickar ansökan anser jag. Läs på lite om företaget du söker en tjänst hos, allt från vad företaget gör, vilka som jobbar där, hur många som jobbar där, vem grundaren är osv. Kolla företagets profil på Facebook och LinkedIn. På sociala medier kan du se vilket ton företaget använder i sin kommunikation och det är något du kan ta med dig in på intervjun. Kolla även på LinkedIn efter dina (förhoppningsvis) framtida kollegor – har ni kanske gemensamma kontakter eller har du kanske till och med någon bekant på bolaget som du kan prata med inför intervjun.

Lägger du lite tid på detta så kommer du ha bra mycket bättre koll på förteget och deras företagskultur än flera andra kandidater och på så vis kan du sticka ut, både i ditt personliga brev och på jobbintervjun. Bra va?!

Jobbintervjun

Dagen D är här och du blir kanske något nervös igen. Det är självklart inget konstigt att vara lite nervös inför en jobbintervju men det finns flera saker du kan göra för att vara förberedd, minimera nervositeten och göra så att du framstår så bra som du egentligen är.

  • Kom i tid. Punkt ett på listan MÅSTE vara att komma i tid. Skulle du vara sen till arbetsintervjun så visar det arbetsgivaren att du inte punktlig och ansvarstagande, även om du kanske är det annars. Skulle du mot all förmodan vara sen så ring upp i god tid före och meddela situationen så att ingen behöver vänta på dig.
  • Var inte för tidig. Du vill inte heller komma för tidigt till intervjun. Är du alldeles för tidig är inte rekryteraren redo för dig. 5 minuter innan avsatt möte ska du sikta på.
  • Klä dig i hela och rena kläder. Självklart beror klädseln på vilken roll du söker. Det är alltid bättre att komma överklädd än underklädd.
  • Ha koll på dina svar. Det kommer att komma frågor som hur din framtidssyn ser ut, dina svagheter osv. Tänk ut redan hemma hur du ska svara på dessa frågor när de kommer upp på intervjun. På så vis flyter det på bättre.
  • Ingen har bättre koll på vad du gjort innan än du själv. Lär dig ditt CV och vad som står i det. Tänk ut vilka egenskaper som du bör ta upp för just rollen du söker.
  • Är något otydligt – fråga. Du är på jobbintervjun för att du vill arbeta på företaget framöver. Självklart är det viktigt att även du får svar på dina frågor. Frågor visar även på intresse från din sida och att du är seriöst gällande tjänsten.

Jobbintervjun avklarad

Efter intervjun kommer det (efter att du har läst denna guiden) förhoppningsvis kännas som att du gjorde bra ifrån dig och att du visade din bästa sida. Läs nu våra 5 tips om återkoppling efter intervju för att briljera även här!

 

Lycka till med jobbintervjun nu!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts