Återkoppling efter intervju – 5 saker att tänka på

Du har skrivit en klockren jobbansökan, du har läst våra tips inför din arbetsintervju och du har briljerat på arbetsintervjun. Drömjobbet ligger precis framför dig och hägrar. Nu blir det tyst och du vill bara att tiden ska gå undan så du kan få ditt besked och din återkoppling. Sitt inte bara och vänta nervöst, det finns fortfarande saker du kan göra för att förbättra dina chanser och minska nervositeten.

  1. Ta reda på processen. Kolla hur processen ser ut för rollen du har sökt. Hur många har andra sökare det finns, när återkoppling ska ske och hur tidsramen ser ut. På så vis skapar du dig själv ett lugn och blir inte lika nervös.
  2. Fortsätt söka jobb. Även fast allt känns bra med intervjun och hela processen så ska du inte sluta söka jobb och känna dig säker på att du kommer att få rollen. Sätt dig istället i en sits där du kan ha fler roller att välja mellan istället för att vara beroende av en roll. Så fortsätt söka jobb tills dess att du har en fast anställning som du trivs med.
  3. Vänta inte, följ upp. Ibland finns det arbetsgivare som oproffsigt nog inte hör av sig om dom väljer att gå vidare med andra kandidater. Gör istället så att du själv följer upp efter 1-2 veckor. Kanske inte ringa intervjuaren då det kan kännas lite för på, men skicka ett e-mail där du tackar för samtalet och verkligen är intresserad av rollen är inte fel.
  4. Underrätta dina referenter. Har du inte redan pratat med dina referenter som du har angivit så är det ett viktigt första steg att göra om processen nu har gått till det stadiet. Du vill inte att dom ska bli överraskade när det ringer från din förhoppningsvis framtida arbetsgivare. Kanske kommer dom inte exakt ihåg vem du var och vad du gjorde, det kan framstå som negativt för arbetsgivaren. Hör av dig till dina referenter och uppdatera dom om att det förmodligen kommer ringa från “företaget” gällande rollen du har sökt. På så vis är dom medvetna och kan förbereda sig.
  5. Be om feedback. Får du inte jobbet kan det alltid vara bra att be om feedback. Detta kommer att hjälpa dig framöver att vara ännu vassare och förhoppningsvis kan du landa ditt drömjobb! Det värsta dom kan säga är ett “nej” när du frågar om feedback, och den kostnaden kan det vara värt.
  6. Här kommer ett till tips. Direkt när du har gått ut ur intervjun och allt är färskt. Sätt dig ner med papper och penna. Tänk igenom intervjun, vad tyckte du gick bra och vad gick mindre bra. Det är endast i detta läget du verkligen kan gå igenom dina känslor och förbereda dig inför nästa intervju. Ta den chansen! Allt behöver vi utvecklas vilket stadie vi än är i, och om du kan utvecklas snabbare än andra så är du redan ett steg före.

Lycka till nu i dina arbetsintervjuer och med dessa tips kommer du att kunna hantera väntan på återkoppling bättre och även vara mer förberedd inför nästa intervju. Hoppas att du kommer landa ditt drömjobb nästa gång.

Vill du har tips inför din arbetsintervju så hittar du vår bästa tips här för att du ska kunna briljera på intervjun! All lycka till!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts